Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Wandeling IVN “In het voetspoor van de Romeinen

4 september, 2016 - 14:00 - 17:00

4 sept. vanaf 14.00 uur. Start bij Erfgoedhuis ca 3 km. Lang

IVN Meerssen organiseert op 4 september een wandeling “in het voetspoor van de Romeinen”. De wandeling vertrekt om 14:00 uur voor het Huis van Erfgoed aan de Markt, waar een tentoonstelling “ontdek Romeins Meerssen” te zien is. Deze wandeling sluit daarbij aan.

De wandeling leidt onder andere naar de Herkenberg waar de resten van een Romeinse villa, de Villa Herkenberg, onder het zand liggen. De bank die daar geplaatst is, toont het verloop van de Via Belgica. De Via Belgica is de route (zo genoemd door archeologen; het is geen historische benaming) die liep van Boulogne sur mer in Frankrijk via Tongeren over Maastricht naar Heerlen. De weg was een belangrijk onderdeel van een groot netwerk van wegen en waterwegen. De Via Belgica was belangrijk voor de Romeinen bij de lokale en interregionale economische ontwikkeling, de strategische militaire verdediging en het bestuur van de nieuwe provincies.

Naast de aanwezigheid van vruchtbare lössgrond, zal ook de ligging aan een belangrijke doorgaande route, nabijheid van stromend water, en mogelijk ook het voorkomen van makkelijk winbaar bouwmateriaal (kalksteen) een rol hebben gespeeld bij de keuze van Meerssen, door de Romeinen Marsna genoemd, als locatie voor een grote villa. Er zijn in de omgeving meerdere resten van Romeinse villacomplexen gevonden.

Gegevens

Datum:
4 september, 2016
Tijd:
14:00 - 17:00
Evenement Categorie:
Evenement Tags:

Locatie

Erfgoedhuis Meerssen
Markt 50
Meerssen, Limburg Nederland
+ Google Maps
Website:
https://www.nhmmeerssen.nl