Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Nationale Archeologie dagen 13, 14 en 15 oktober 2017 in het Erfgoedhuis Meerssen,

13 oktober, 2017 - 15 oktober, 2017

13 oktober 2017
10.30 uur: rondleiding door Erfgoedhuis

Rondleiding door de prehistorie expositie in het Erfgoedhuis door de deskundige gids Jean Pierre de Warrimont. Deelname aan deze rondleiding is gratis. We hebben wel een telefonische vooraanmelding. Bel hiervoor met Jules a Campo 043- 3653002. Neem snel contact met ons op om alvast uw plekje te reserveren.
19.30 uur: lezing door Jean Pierre de Warrimont in het Erfgoedhuis Meerssen,

Jean Pierre de Warrimont gaat in deze lezing dieper en aanvullend in op de tentoonstelling van de prehistorie en de archeologie van Zuid-Limburg. Naast spreker is hij ook medesamensteller van de prehistorie expositie in het Erfgoedhuis.
In zijn lezing wordt aandacht geschonken aan de oudste bewoningssporen van neanderthalers uit de IJstijd. Deze populatie wordt ± 36.000 jaar geleden opgevolgd door de moderne mens die ook als jager-verzamelaar door het landschap trok. Hieraan kwam een einde ruim 7000 jaar geleden toen de eerste landbouwers van de bandkeramiek zich hier vestigden.
Veel prehistorische culturen hebben hier hun sporen achter gelaten. De evolutie van de mens en zijn cultuur is goed te volgen.
– In welke klimaten en landschappen leefden deze mensen?
– Wat was de materiële cultuur van deze groepen?
– Wat waren hun middelen van bestaan?
Deze vragen, maar ook uw vragen, zullen in deze lezing door Jean Pierre de Warrimont beantwoord worden!

Over de spreker
Jean Pierre de Warrimont is een natuurkundig ingenieur en amateur- archeoloog uit Geulle. Hij heeft veel belangrijke prehistorische archeologische ontdekkingen op zijn naam staan, waaronder de oudste vindplaats van Nederland in groeve Belvédère in Maastricht.
Tevens is hij auteur en mede-auteur van diverse boeken en artikelen over de prehistorie,
Bestuurslid van de Eugène Dubois Stichting en winnaar van de archeologieprijs van Limburg, de Guillon Penning.

Vrij entree

14 oktober 2017
14.30 uur: uitroepen best verklede neanderthaler in het Erfgoedhuis Meerssen,

Geïnspireerd door de expo van de prehistorie in het Erfgoedhuis wordt de Meerssense jeugd tot 18 jaar opgeroepen zich uit te dossen als neanderthaler! In het Erfgoedhuis zal door een kundige jury de meest originele neanderthaler worden gekozen. Er zijn prijzen te winnen en er wordt gezorgd voor een hapje en drankje.

Gratis deelname

15 oktober 2017
14.00 uur: vuur maken door Rimbo Rob, binnenplaats Erfgoedhuis Meerssen,

Het maken en gebruiken van vuur kan gezien worden als één van de belangrijkste uitvindingen van de mens, maar ook als één van de eerste uitvindingen. Vuur is een warmtebron en een lichtbron, maar het wordt ook gebruikt voor het bereiden en/of bewaren van eten en drinken.
Toen de eerste mensachtige vuur kon maken was dit een belangrijk en bijzonder iets. Maar vuur maken is niet gemakkelijk! Veel oefenen en goede voorbereiding zijn heel belangrijk. Er zijn verschillende manieren van vuur maken: vuur slaan met vuursteen en vuur maken door wrijving.
Nieuwsgierig naar het maken van vuur? Rimbo Rob geeft zijn geheimen prijs!

Gratis deelname

 

Zie tevens de website : https://www.archeologiedagen.nl/activiteiten/archeologische-prehistorie-van-meerssen/

Gegevens

Begin:
13 oktober, 2017
Einde:
15 oktober, 2017
Evenement Categorie:

Locatie

Erfgoedhuis Meerssen
Markt 50
Meerssen, Limburg Nederland
Website:
https://www.nhmmeerssen.nl