Spread the love

(Elektrisch voertuig) Een auto die geheel of gedeeltelijk wordt aangedreven door elektriciteit uit een batterij die moet worden opgeladen. Hoewel prototypes van elektrische voertuigen (EV’s) werden uitgevonden in de jaren 1800 en verschillende modellen werden gebouwd in de jaren 1900, begon de EV-industrie pas echt na de eeuwwisseling van de 21ste eeuw. Tegen 2025 worden wereldwijd echter honderden EV-modellen verwacht. Vanaf 2021 is Tesla de leider op dit gebied (zie Tesla).

Goed voor het milieu 

Het voordeel van een EV is het ontbreken van vervuiling in de atmosfeer samen met een lager brandstofverbruik. Volledig elektrische modellen kunnen het equivalent van 75 MPG bereiken of overschrijden. Ze hebben echter allemaal een afstandslimiet, van ongeveer 80 tot 300 mijl. Net als bij benzine moeten ze worden opgeladen als de batterij leeg is. In 2020 waren er ongeveer 20.000 oplaadstations in de VS, maar om de verwachte groei in 2025 op te vangen, zijn er naar schatting nog eens bijna 200.000 nodig. Bijkomend voordeel is ook dat je ze thuis op kan laden, voor meer informatie kijk op autolaadpalen.com.

Hybride-elektrische voertuigen

Hybride-elektrische voertuigen (HEV’s) hebben geen afstandslimiet maar zijn minder zuinig met brandstof; over het algemeen niet meer dan 50 MPG. In 2010 introduceerde GM de plug-in HEV (PHEV) Chevrolet Volt, die het tot 2019 volhield. De Volt is een auto op gas die voor korte afstanden op de accu rijdt, zodat forenzen ‘s nachts zeer zuinig kunnen rijden wanneer hij op het elektrische paneel van hun huis is aangesloten. De Volt kan tot 50 mijl op zijn elektrische lading rijden, waarna de verbrandingsmotor het overneemt. Mocht je niet met een lege accu te komen staan, dan is het installeren laadpaal een verstandig idee.

Een gewone hybride-elektrische auto zoals de Toyota Prius wordt alleen bijgevuld met gas, en het voertuig laadt de batterij op. De Prius-technologie, die in 1997 werd geïntroduceerd, schakelt automatisch tussen de elektromotoren en de gasmotor. Toyota kwam in 2012 met een plug-in hybride. Zie elektrische luchtvaart en elektrische voertuigtypes.