MEERSSEN – ‘Jo & Jos 30’ is de titel van de jubileumexpositie van de kunstschilders Jo Lexis uit Bunde en Jos Schols uit Valkenburg aan de Geul (maar afkomstig uit Bunde). Zij exposeren in het fraai gelegen Erfgoedhuis Meerssen aan de Markt in Meerssen van zondag 7 april tot en met Hemelvaartsdag donderdag 30 mei.

Gast-exposante/beeldhouwster Marie-José van der Meer uit Heerlen maakt de expo compleet.

“De aanleiding van deze tentoonstelling is zeer bijzonder, want wij tekenen en schilderen al dertig jaar lang samen met wisselende collega-kunstenaars. Dit gebeurt elk voorjaar tot in het najaar wekelijks in de prachtige natuur in de nabije en verdere regio in een ontspannen sfeer. Aan veel locaties bewaren wij mooie herinneringen”, stellen Jo en Jos.

Zeer persoonlijk werk

Jo omschrijft zijn werk als volgt: “De gemaakte tekeningen zijn vaak een inspiratie voor mijn schilderijen. Mijn voorkeur gaat uit naar de abstracte weergave waarin een detail  de aanleiding kan zijn. Ook experimenteer ik graag met materialen en kleur waardoor mijn werk zeer divers is.”

Jos verduidelijkt enthousiast: “De expo ‘Jo & Jos 30’ is niet alleen een bekroning op het werk van ons beiden, maar het voelt voor mij uit nostalgie ook een beetje aan als eenmalige kunstzinnige terugkeer naar mijn ‘roots’. Ik laat een doorsnee zien van mijn ambachtelijk en soms vlot geschilderde impressionistische  schilderijen als karaktervolle portretten, sfeervolle regionale landschappen en klassieke dansers van vooral de laatste zeventien jaar, want ik zit niet stil. Mijn favoriete materiaal is olieverf in warme kleuren.”    

Divers én harmonieus

Lexis en Schols presenteren kunstwerken in diverse stijlen en technieken. Elk doet dat op zijn eigen karakteristieke en vaardige manier, desondanks straalt de tentoonstelling harmonie uit. Zo komt het thema landschap van Jo ook in Jos’ werk terug. En Jos’ vrouwenportretten en dansers staan weer centraal in de bronzen van Marie-José.

Bovendien is er een kleine, maar fijne selectie van tekeningen te bezichtigen, die Jos en Jo  in dertig jaar in de natuur samen hebben gemaakt.

‘Heel’ Meerssen e.o. kan nu dus ook kennismaken met beeldhouwster Marie-José van der Meer en haar werk. “Ik leg in mijn bronzen beelden de nadruk op de vrouw in al haar facetten bijvoorbeeld stralend, ingetogen en verbonden. De vloeiende vormen van de beelden geven de indruk van bewegen aan”, aldus de bevlogen kunstenares.

Jos Schols heeft een driedubbel jubileum, want ook nog is het op 1 april precies twintig jaar geleden dat hij  van zijn kunstzinnige hobby zijn beroep maakte in combinatie met freelance journalistiek. Bovendien geeft hij al vijftien jaar in zijn atelier en/of in de natuur goedlopende teken- en schildercursussen.

Ruime openingstijden  

De expo ‘Jo & Jos 30’ is van 7 april tot en met 30 mei gratis te bewonderen in Erfgoedhuis Meerssen, uitsluitend op de eerste verdieping, Markt 50 in Meerssen. Toegankelijk via het gemeentehuis. Wethouder Jan Gulikers houdt op 7 april tegen 14.30 uur de officiële openingstoespraak. De exporuimte is dan geopend vanaf 14.00 uur tot 16.00 uur.

Gratis entree. Openingstijden: doordeweeks tijdens de kantooruren van de gemeente en bereikbaar via het gemeentehuis. Bovendien geopend op zondagen, voorts op beide paasdagen, Bevrijdingsdag en Hemelvaartsdag telkens van 14.00 uur tot 16.00 uur via de ingang Erfgoedhuis Meerssen. Parkeren is mogelijk op de Markt.

De kunstwerken zijn uitsluitend te koop via de exposanten Jo Lexis, jo.lexis41@gmail.com;  Jos Schols, www.josschols.nl; Marie-José van der Meer, www.galeriedekleinetuin.com. Op zon- en feestdagen is minstens één van de exposanten bij de expo aanwezig en ze heten u alle drie persoonlijk welkom op 7 april.